Quanta aigua tinc que prendre? Aquesta és una pregunta que contínuament hem fan a la consulta o a les xerrades que faig. És un tema, que preocupa a molts pares, perquè han observat com els seus fills no tenen set o bé com ells mateixos, s’obliden de beure aigua al llarg del dia. Doncs bé, la resposta que els hi dono sempre és la mateixa:

Que la quantitat que s’ha de beure és personalitzada igual que passa amb l’alimentació. Perquè la quantitat de líquid a ingerir i no només d’aigua,  depèn de factors múltiples tan interns com externs. Per exemple:  els homes tenen més risc de patir els símptomes de la deshidratació que no pas les dones, ja que la seva composició corporal, té més múscul i aigua que no pas greix.  El mateix passa amb els nens, que com el seu sistema de regulació hídric i de termoregulació corporal encara està en fase de desenvolupament, la seva sensació de set és tardana i a més comencen a suar abans que els adults per tant es deshidraten amb més facilitat. Patir certes malalties també influirà a que es tingui que ingerir més o menys líquid com seria el cas: retenció de líquids, febre, pressió alta, problemes renals, diabetis... o bé estar embarassada o ser una mare lactant. De la mateixa manera que els esportistes de qualsevol edat, viure o entrenar a  2500 m d’alçada o estar en una estació de l’any on clima és molt calorós o humit e inclús un dia ventós farà que tinguem que augmentar el volum de líquid.

Com a norma general, es podria dir que necessiten aquestes quantitats, però lo adient és que un nutricionista et personalitzi la quantitat en funció els teus kg de pes o de les teves kcal diàries i que afegeixi dosis extra pels factors externs i càlculs sobre la pèrdua de sals a través de la suor.

COL-LECTIU EDAT (anys) QUANTITAT (litres)
Nadons 0-6 mesos 700 ml llet de fòrmula i llet materna a demanda
Nens petits 6 a 12 mesos 400 a 500 ml llet de fòrmula o llet materna a demanda+ 300 a 400 ml líquids
Nois i homes 1 a 3  1,3 l
4 a 8 1,7 l
9 a 13 2,4 l
14 a 18 3,3 l
19 a >70 3,7 l
Noies i dones 9 a 13 2,1 l
14 a 18  2,3 l
19 a > la 70 2,7 l
Embarassades 14 a 50 3 l
Lactants 14 a 50 3,3 l

Arribats aquest punt, és quan els pares s’escandalitzen dient: Tanta aigua? I jo els calmo comentant que: si mengen una dieta equilibrada, sana i suficient poden aconseguir casi 1 litre a través del aigua que ens aporta els propis aliments. Però que la resta s’hauria d’aconseguir bevent:

  • Un 80% aigua o aigua macerada amb fruites i verdures o plantes aromàtiques.
  • Un 20% en forma de begudes sanes sense sucre afegit o alcohol, com per exemple: llet bio, batuts vegetals, brous liquats vegetals tipus gaspatxo o verd, sucs de fruita naturals amb la fibra, infusions...

 

I les begudes que porten teïna, cafeïna, alcohol o sucre, s’ha d’eliminar o reduir al màxim i si us agraden de gust o no les voleu eliminar, com a mínim no sobrepassar les racions que estableix els científics i la OMS (Organització mundial de la salut) ja que es relacionen amb malalties i símptomes com: diabetis, obesitat, pressió alta, nerviosisme... per tant cal no sobrepassar el màxim de:

  • 4 tasses de té o 2 cafè.
  • 2 racions de begudes alcohòliques al dia pels homes i 1 per la dona (1ració equival a: 100 ml vi, 250 ml cervesa o 1 copa de cava) i els licors, copes de destil·lats conten com a dos racions.
  • Les begudes ensucrades com: refrescos energètics, batuts de cacao, orxates, sucs industrials, refrescos, llets vegetals amb sucre... les mínimes possibles.
  • Només els esportistes tenen l’excusa de prendre begudes ensucrades tipus isotònics formulats expressament per la pràctica esportiva i no com a refresc.

Per aconseguir beure el que et toca i evitar els símptomes lligats a la deshidratació (rampes, mal de caps, desmais...) o retenció de líquids entre d’altres, es requereix d’un entrenament, agafar hàbits i  no ometre les sensacions de set que ens transmet el cos. I per això és important marca pautes hídriques i buscar noves idees per potenciar la ingesta de líquid.


Subscriu-te! Informació útil i de qualitat!

Uneix-te i gaudeix GRATIS, d'articles sobre nutrició natural per la fertilitat, embaràs, lactancia, nadó, infantil, adolescent i esport. No et molestarem i t'encantarà.

captcha  

Back to top

 

foto pop up

Subscriu-te! informació útil i de qualitat.

Uneix-te i gaudeix GRATIS, articles amb consells nutricional molt útils sobre: fertilitat, embaràs, lactancia, nadó, infantil, adolescent i esport.
No et molestarem i t'encantarà!