La editorial no me dejó poner la bibliografía consultada en el libro por falta de espacio. Pero la podéis consultar a continuación para que veáis que el libro Potitos bio está basado en la ciencia y la consciencia.

 

INTRODUCCIÓN ALIMENTARIA:

1-La Orden E, Segoviano MC, Verges C. Alimentación complementaria: qué, cuándo y cómo. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016; 69: p.3-5. http://www.pap.es/files/1116-2069-pdf/08_RPAP_1065_Alimentacion-complementaria.pdf

2-Critch JN; Canadian Paediatric Society; Nutrition and Gastroenterology Committee. Nutrition for healthy term infants. Recommendations from six to 24 months. An overview. Paediatr Child Health. 2014;19:547-52.

3-BDA. The British Dietetic Association Complementary Feeding: Introduction of Solid

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BABY LEAD WEANING (BLW):

10-  Morison BJ, Taylor RW, Haszard JJ, et al. How different are baby-led weaning and conventional complementary feeding? A cross-sectional study of infants aged 6–8 months. BMJ Open. 2016; 6.

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12-  Rachel L, Madelynne A. Experiences of baby-led weaning: trust, control, and renegotiation. Maternal. And Child Nutrition. 2014; 11 (4): p.829- 844.

13-  Moreno JM, Galiano MJ, Dalmau J. Alimentación complementaria dirigida por el bebé («baby-led weaning»). ¿Es una aproximación válida
a la introducción de nuevos alimentos en el lactante? Acta Pediatr Esp. 2013; 71(4): p. 99-103

14-  Brown A, Lee M. An exploration of experiences of mothers following a baby-led weaning style: developmental readiness for complementary foods. Matern Child Nutr. 2013; 9:p.233-43.

15-  Cameron SL, Heath AL, Taylor RW. Healthcare professionals and mothers knowledge of, attitudes to and experiences with, baby-led weaning: a content analysis study. BMJ Open. 2012; 2.

16-  Rapley G. Baby-Led Weaning: transicioning to solid foods at the baby’s own pace. Community Pract. 2011; 84: p. 20-3.

17-  Rapley G, Murkett T. Baby-Led Weaning. Londres: 2008.

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19- Townsend E, Pitchford NJ. Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case-controlled sample. BMJ Open. 2012;2:e000298.

20- Espín Jaime B, Martínez Rubio A. El paso de la teta a la mesa sin guión escrito. Baby led weaning: ¿ventajas?, ¿riesgos? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2016. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2016. p. 59-66.

LACTANCIA:

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22-  Alimentación durante la lactancia. En: Diplomatura de Nutrición humana y dietética. UNED. p.1-10 [Consultado 25-1-17] Disponible en:  http://www2.uned.es/pea-nutricion-y-dietetica-I/guia/PDF/Guia%20de%20Alimentacion%20y%20Salud%20-%20Lactancia.pdf.

23-  Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría.  Recomendaciones sobre lactancia materna. AEP. 2012; Disponible en: http://www.aeped.es/sites/default/files/recomendaciones_lm_26-1-2012.pdf

24-  Comisión de Lactancia MINSAL, UNICEF. La leche humana, composicion, beneficios y comparación con la leche de vaca.  Extraído y adaptado de Manual de Lactancia para Profesionales de la Salud. Editoras C Shellhorn, V Valdés. Ministerio de Salud, UNICEF, Chile 1995. http://www.unicef.cl/lactancia/docs/mod01/Mod%201beneficios%20manual.pdf

25-  Lozano de la Torre MJ.  Lactancia materna. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP-AEP  [Consultado 25 setiembre 2016] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/lm.pdf

26-  García R. Composición e inmunología de la leche humana. Acta Pediatr Mex. 2011;32(4):p.223-230

27-  Colección Editorial de Publicaciones de INGESA  [Base de datos en Internet] Instituto Nacional de Gestión Sanitaria. Guía para una lactancia materna feliz. Madrid: 2010 [Consultado 25 setiembre 2016] Disponible en: http://www.ingesa.msssi.gob.es/estadEstudios/documPublica/internet/pdf/Guia_lactancia_materna.pdf

28-  M.L. Cilleruelo  ML, Calvo C. Fórmulas adaptadas para lactantes y modificaciones actuales de éstas. Fórmulas especiales en pediatría. An Pediatr Contin 2004;2(6):325-38

INGREDIENTES Y RECETAS:

29-  Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la agricultura. Beneficios nutricionales de las legumbres. FAO; 2016 [Consultado 30 agosto 2016]  Disponible en: http://www.fao.org/3/a-i5384s.pdf

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31-  Elemo G, Elemo B, Okafor J. Preparation and Nutritional Composition of a Weaning Food Formulated from germinated sorghum ( sorghum bicolor) and steamed cooked cowpea ( vigna unguiculata walp) 2011 A.J Inc. 2011; 6 (5) p.413-421.

32-  Flax council of Canada. [Internet] Canadá: 2007 [Consultado 30 agosto 2016] Flax as food. Disponible en: http://flaxcouncil.ca/flax-usage/food/flax-as-a-food/

33-  Oumarou H, Ejoh R, Ndjouenkeu R, Tanya A. Nutrient content of complementary foods based on processed and fermented sorghum, groundnut, spinach, and mango. Food and Nutrition Bulletin. 2005; 26(4)

34-  Araneda M. Legumbres composición y propiedades. [Actualizado 15 de enero 2016 -Consultado 30 agosto 2016]. Disponible en: http://edualimentaria.com/legumbres-composicion-y-propiedades

35-  Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la agricultura. Directrices sobre preparados alimenticios complementarios para lactantes de más edad y niños pequeños. [Revisión en 2013 -Consultado 30 agosto 2016] Disponible en: http://www.fao.org/input/download/standards/298/CXG_008s.pdf‪.

36-  FAO. Sorgo. Disponible en:  http://www.fao.org/docrep/t0818s/T0818S01.htm

Peña L, Madruga D, C. Calvo C. Alimentación del preescolar, escolar y adolescente. Situaciones especiales: dietas vegetarianas y deporte. An Esp Pediatr 2001; 54: p.484-496

37- Infant & Toddler Forum’s  Meals, Snacks and drinks for toddlers. February 2013 Disponible en: https://www.infantandtoddlerforum.org/media/upload/pdf-downloads/1.6_-_Meals_Snacks_and_Drinks_for_Toddlers.pdf

TÉCNICAS CULINARIAS Y DE CONSERVACIÓN:

38-  Pizzani P, Vargas RE , Pérez S, Méndez A, Michelangeli C, Sivoli L. Efectos del tostado sobre el valor de energía metabolizable verdadera y el contenido de factores antinutricionales de harinas de granos. Rev. Cient. 2006; 16 (5) 

39-  Nutrition, Food Safety & Health. Food Preservation [Internet]. Colorado: Colorado State University. [Consultado 3 mayo 2016] Disponible en: http://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/?target=publications#pres

40-  Kendal P. Freezing Fruits. Colorado State University. Food and Nutrition Series. Preparation núm 9331 Disponible en: http://extension.colostate.edu/docs/pubs/foodnut/09331.pdf

TOXICOLOGÍA ALIMENTARIA:

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43-  Agencia Española de Consumo Seguridad alimentaria y Nutrición. Informe del Comité Cientíco de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) en relación al efecto sobre la población española de la derogación de la normativa nacional sobre límites máximos permitidos para las a atoxinas B1,B2, G1,G2 en alimentos. [Internet]. Agencia Española de Consumo Seguridad alimentaria y Nutrición; 2011 [Consultado 2 de setiembre 2016]. Disponible en: http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/AFLATOXINAS_ALIMENTOS.pdf

44-  OMS. Diez sustancias químicas que constituyen una preocupación para la salud pública. [Consultado 2 de setiembre 2016]. Disponible en: http://www.who.int/entity/ipcs/assessment/public_health/chemicals_phc/es/index.html

45- FAO. Micotoxinas. [Consultado 2 de setiembre 2016]. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/005/Y1390S/y1390s02.htm

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47- Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre el riesgo asociado a la presencia de plomo en carne de caza silvestre en España. Número de referencia: AESAN-2012-22 de febrero de 2012, revista del comité científico nº 15 131

48- Alonso A. Revisión de metales pesados 2016 [Internet] Valencia: Secretaría de Estado de Comercio ;2014. [Consultado 27 julio 2016] Disponible en: http://plaguicidas.comercio.es/MetalPesa.pdf

OBESIDAD:

49-  Fewtrell M. Metabolic programming: implication for the feeding infants and children. UCL Institut OF Children Health. Disponible en: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/160205_2_FEWTRELL.pdf

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ALERGIA:

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REQUERIMIENTOS NUTRICIOALES Y NUTRIENTES DEFICITARIOS:

62- Durá T, Gallinas F, Chueca MJ, Berrade S. Deficiencia de vitamina D en escolares y adolescentes con un estado  nutricional normal. Nutr Hosp. 2015;32(3):p.1061-1066

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64- Union
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European. EFSA Journal 2013;11(10): p.3408

65- Food and Nutrition Board: Dietary Reference Intakes. Institute of Medicine. National Academy of Sciences. National Academy Press. Washington. 2002-2005. Disponible en: www.nap.edu.

66- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies) Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union. EFSA Journal 2013; 11(10):p. 3408- 103

67- Serra Ll, Aranceta J Nutrición infantil y juvenil. Estudio enKid. Barcelona: Masson.; 2004

Volumen 5.

68- Dalmau J, Peña-Quintana L, Moráis A, Martínez V, Varea V, Martínez MJ, Soler B Quantitative analysis of nutrient intake in children under 3 years old. ALSALMA study. An Pediatr. 2015; 82:p.255-266.

69- Duryea T, Drutz J, Motil K. Dietary recommendations for toddlers. [Fecha de acceso 28 dic 2015]. Disponible en www.uptodate.com/contents/dietaryrecommendations- for-toddlers-preschool-andschool- age-children

70- Fact Sheet for Consumers Iodine [Internet] US: [Actualizado February 17, 2016 [Consultado 3 junio 2016]  Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/

GLUTEN:

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72- Lebwohl B, Murray J, Verdú E, Crowe S, Dennis M, Fasano A, at col. Gluten Introduction, Breastfeeding, and Celiac Disease: Back to the Drawing Board  2015 by the American College of Gastroenterology The American Journal of GASTROENTEROLOGY  11 August 2015;

73- Aronsson C, Hye-Seung L, , Liu E, Uusitalo U, Hummel S, Yang J, at col. Age at Gluten Introduction and Risk of Celiac Disease PEDIATRICS. February 2015; 135 (2),

74- Punder K, Pruimboom L  The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their Role in Inflammation Revista Nutrients. 12 March 2013; 5(3)

64- Chmielewska A, Pieścik-Lech M, Ivarsson A, Kolacek S, Koletzko S, Mearin ML, at col.; PREVENTCD Study Group. Systematic review: early infant feeding and the prevention of coeliac disease. Szajewska H1, Aliment Pharmacol Ther. 2012 Oct;36(7):607-18.

65-Szajewska H, Chmielewska A, Pieścik-Lech M, Ivarsson A, Kolacek S, Koletzko S, et al. Systematic review: early infant feeding and the prevention of coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther. 2012;36:p.607-18.

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CANTIDADES, SACIEDAD-HAMBRE, PREFERENCIAS:

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68-Critch JN; Canadian Paediatric Society; Nutrition and Gastroenterology Committee. Nutrition for healthy term infants. Recommendations from six to 24 months. Paediatr Child Health. 2014;19:p.547-52.

69-Moreno JM, Galiano MJ, Dalmau J. Alimentación complementaria dirigida por el bebé (baby-led weaning) ¿Es una aproximación válida a la introducción de nuevos alimentos en el lactante? Acta Pediatr  Esp. 2013; 71: p.99-103.

70-Schwartz C, Scholtens PA, Lalanne A, Weenen H, Nicklaus S. Development of healthy eating habits early in life. Appetite. 2011;57:p.796-807.

71-Brown A, Lee M. Maternal control of child feeding during the weaning period: Differences between mothers following a baby-led or standard weaning approach. Matern Child Health. 2011;15:p.1265-71.

72-Cuervo M, Abete I, Baladia E, Corbalán M, Manera M, Basulto J, et al. Ingestas dietéticas de referencia (IDR) para la población española. FESNAD. 2010

73-Kahlan SC. Optimal protein intake in healthy infants. Am J Clin Nutr. 2009; 89: p.1.719-20.

74-Brown A, Lee M. Breastfeeding during the first year promotes satiety responsiveness in children aged 18–24 months. Pediatr Obes. 2012;7:p.382-90.

75-Townsend E, Pitchford NJ. Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and

body mass index in early childhood in a case-controlled sample. BMJ Open. 2012;2

76-Thorisdottir B, Gunnarsdottir I, Thorisdottir AV, Palsson GI, Halldorsson TI, Thorsdottir I. Nutrient Intake in Infancy and Body Mass Index at Six Years in Two Population-Based Cohorts Recruited before and after Revision of Infant Dietary Recommendations. Ann Nutr. Metab. 2013;63:p.145-153

77- Dalmau J, Peña-Quintana L, Moráis A, Martínez V, Varea V, Martínez MJ, et al.  Análisis cuantitativo de la ingesta de nutrientes en niños menores de 3 años. Estudio ALSALMA. An Pediatr (Barc). 2015;82:255-66.

78-Rivero Ml... [et al.] (coords.). LIBRO blanco de la nutrición infantil en España. Zaragoza : Prensas de la Universidad de Zaragoza, 2015  Disponible en: http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/libro_blanco_de_la_nutricion_infantil.pdf

79-Kahlan SC. Optimal protein intake in healthy infants. Am J Clin Nutr. 2009; 89: 1.719-1.720.

HIDRATACIÓN Y BEBIDAS:

80-Observatorio de hidratación y salud [Internet] Madrid: [Consultado 30 abril 2016] Disponible en:  http://www.hidratacionysalud.es/prof_h_hidratacion.html

81-Observatorio de hidratación y salud. Consenso científico sobre hidratación. . [Internet] Madrid:   2007 [Consultado 30 abril 2016] Disponible en:  http://www.hidratacionysalud.es/estudios/consenso_cientifico.pdf

82-Observatorio de hidratación y salud. Guía de hidratación y salud. [Internet] Madrid:   2007 [Consultado 30 abril 2016] Disponible en:  http://www.hidratacionysalud.es/notasprensa/guia_hidra.pdf

83-Martínez Á, Villarino AL, Polanco A, Rosado I, Gil P, Ramos P et al. El libro blanco de la hidratación

Editores: Martínez JR, Iglesias C.Madrid; Edita: SEDCA (Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación); 2006 Disponible en: https://www.assal.gov.ar/assa/documentacion/libro_blanco_hidratacion.pdf

TEXTURA, MEZCLAS, VAJILLAS Y PREFERENCIAS:

84-Torres M. Desarrollo de la dentición. La dentición primaria. Revista Latinoamericana de Ortodoncia y Odontopediatria "Ortodoncia.ws edición electrónica octubre 2009. Disponible en: https://www.ortodoncia.ws/publicaciones/2009/art-23/

85-Coulthard H, Harris G, Emmett P. Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects childs food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009;5:p.75-85.

86-Northstone K, Emmett P, Nethersole F; ALSPAC Study Team. The effect of age of introduction to 66 Actualización en Pediatría lumpy solids on foods eaten and reported feeding difficulties at 6 and 15 months. J Hum Nutr Diet. 2001;14:43-54.

87-Carruth BR, Ziegler PJ, Gordon A, Hendricks K. Developmental milestones and self-feeding behaviors in infants and toddlers. J Am Diet Assoc. 2004;104 (1):p.51-6. [Internet] [Consultado 13-02-2017] Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14702018

88-Naylor A, Morrow A. Developmental readiness of normal full term infants to progress from exclusive breastfeeding to the introduction of complementary foods: reviews of the relevant literatura concerning infant immunologic, gastrointestinal oral motor and maternal reproductive and lactational development. Washington, DC: Wellstart International, LINKAGES Project Academy for Educational Development, 2001.

89-Pridham KF. Feeding behaviour of 6- to 12-month-old infants: assessment and sources of parenteral information. J Pediatr. 1990; 117(2 Pt 2): 174S-180S.

90-BSR (Biblioteca de Salud reproductiva de la OMS) Alimentación con taza versus otras formas de alimentación enteral complementaria para los neonatos que no pueden alimentarse solamente con leche materna. Disponible en: http://apps.who.int/rhl/newborn/cd005092_hanam_com/es/#

91-Alba lactancia materna. [Internet]. Barcelona: 2013-2016. [Consultado 12 mayo 2016] de suplementar la leche materna extraída. https://guiadelactanciamaterna.wordpress.com/lactancia-materna/formas-de-suplementar-la-leche-materna-extraida/

92-Birch LL. Development of food preferences. Annu Rev Nutr. 1999; 19: p.41-62

PREMATUROS

93- Pallás Alonso CR, Grupo PrevInfad/PAPPS Infancia y Adolescencia. Actividades preventivas y de promoción de la salud para niños prematuros con una edad gestacional menor de 32 semanas o un peso inferior a 1500 g. Rev Pediatr Aten Primaria. 2012;14:p.249-63.

94- Bos AF, Van Braeckel KN, Hitzert MM, Tanis JC, Roze E. Development of fine motor skills in preterm infants. Dev Med Child Neurol. 2013;55:p.S1-4.

ASFIXIA ALIMENTARIA:

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