Alga de gust neutre, saciant ideal per fer gelatines. Molt rica en sodi.
VARIETATS:
• En pols blanca
• En tires transparents
• No és una alga, sinó un producte derivat.
PROPIETATS:
• És la que més sodi porta (800 mg/100g) a més de carbohidrats.
• Calci (400 mg/100g).
• És l'alga amb més fibra soluble.
• Regula evacuacions intestinals.
• Elimina acidesa estomacal.
• Arrossega residus tòxics.
• Elimina la calor interna (calma la gana, és saciant).
QUANTITATS:
• 1 a 2 culleres soperes per persona en cada àpat.
• 15g alga = Calci got de llet.
• Menjar diàriament. No cal que siguin presents en tots els plats. Es poden barrejar amb tots els ingredients.
• Si es fa servir per fer postres de gelatina o melmelades les proporcions varien depenent de la textura que es vulgui aconseguir. Ex. 1 l de suc de fruites + 1 cullerada de postres en pols, la textura serà de melmelada, però si afegim una sopera plena ens quedarà com un bloc de gelatina un cop fred.
• Recordar que les quantitats varien si la feu servir en pols o en tires ja que hi ha més quantitat en una cullerada de pols que una cullerada de tires.
• La quantitat depèn de molts factors ex. Si el líquid és líquid ex. Suc o espès com una nata o àcid o alcalí... i sobretot si volem una textura tipus natilla o tipus llaminadura.
•Tiretes per 500 ml de líquid:
• 0,8 g consistència molt tova
• 1,6 g consistència ferma
• 7g consistència molt dura
• 2g per quallar suc de fruites amb un 30% de sucre textura semitova
• 5g per quallar suc de fruites amb un 30% de sucre textura semidura
• Flocs en pols 2 cullerades soperes 600 ml de líquid:
UTILITZACIÓ:
• Remull 10 minuts de remull (però no és imprescindible). Només si es vol consumir en cru. Utilitza la varietat en tires. Ideal si és filtrada o embotellada i després remullar. Posar aigua fins que cobreixi l'alga. Escórrer i tallar i consumir.
• Cocció: Agar agar es dissol en líquid calent i no ha de retirar del foc fins que s'hagi dissolt bé entre 7 a 10 min. No deixar de remenar ni tapar, a espessir pot esquitxar i bombollejar. Deixar refredar del tot fins que qualli.
• Comprovació de soca-rel (textura o gruix): Un cop diluït l'agar separar una cullerada del líquid amb agar dissolt i posar en un plat fred i esperar que es refredi, per comprovar el sòlid que ens quedarà i si hem d'afegir més agar o no.
SUGGERIMENTS:
• Amanides, gelatines dolces o salades, melmelades, flams, mousses...
• Aliments que no quallen: receptes amb ou, coco ratllat, kiwi, aliments àcids, aliments problemàtics com el vi, té i llimona.
BIBLIOGRAFIA:
Algas de Galicia, alimento y salud. www.algamar.com
Algas. Las verduras del mar. Montse Bradford. Océano Ambar.
Libro Medicina integrativa ed. Masson David Rabel.
US Department of Agriculture - Japan Nutritionist Association.