Estudi fet per Olga Brunner López
Econòmicament, surt més a compte reduir la proteïna animal; que és molt cara i nociva si es menja en excés, i afegir proteïna vegetal eco que és de millor qualitat que la normal. Surtirà guanyant la teva butxaca i la teva salut.

Actualment hi ha un exagerat consum de proteïna animal, sobretot carn. El 2003 cada espanyol va consumir més de 36 quilos de peix i el 2004 uns 57 kg de carn/anuals. Encara que aquestes dades no són actuals la tendència ha anat augmentant. A causa d'aquest augment, hi ha països que s'estan empobrint, ja que segons la FAO, es necessiten almenys 7 o 8 quilos de cereal per produir només un quilo de carn de vaca. Però la terra no és l'única, els mars i oceans també s'empobreixen, s'estan perdent moltes espècies a causa de la pesca massiva que intenta satisfer un consumidor ansiós de menjar proteïna animal.

I realment són necessàries aquestes quantitats de proteïna animal?

La veritat és que no ho són. Ja que a excepció d'una embarassada, mare lactant, nens, adolescents o gent gran o persones desnodrides o amb alguna malaltia greu, les necessitats de menjar proteïna no són tan grans com la gent es pensa.

Quanta proteïna en excés mengem al dia?

El que s'aconsella és 0,8 g / kg de pes de la persona. Pel que una persona amb 70 kg d'ingerir 56 g de proteïna. D'aquesta, l'ideal seria, que un 50% fos animal i 50% vegetal. Pel que ens quedem amb 28 g de proteïna animal al dia. I a què equival 28g de proteïna animal? 100g de carn ex. 1 hamburguesa = 15 a 20 g aprox. 1 got de llet 200 ml = 8 a 10 g aprox. Consumint aquestes dues coses al dia, ja garantim la nostra quota de proteïna en el cas de fer 70 kg.

Esteu escandalitzats? Segur que ara esteu pensant, però si els meus trossos de carn són més grans? Però si jo em bec 2 gots de llet? I com aquestes preguntes moltíssimes més.

Doncs si a un excés de proteïna animal li sumem la vegetal que es troba en llegums, fruits secs, cereals... 

Que passa al nostre cos quan ens passem menjant proteïna animal?

Doncs que estem sobrecarregant als ronyons i fetge. Tots dos són dos òrgans encarregats de la desintoxicació del nostre organisme de substàncies com: àcid úric, metalls pesants, medicaments, hormones, greixos saturats, greixos trans, colesterol... Totes elles són un paquet de toxines que si no s'eliminen correctament, es van acumulant. Primerament a les zones més allunyades dels òrgans principals com en les articulacions de peus, genolls, colze... també en el greix del nostre cos i si la intoxicació ja comença a ser important podem trobar algunes d'aquestes toxines fins i tot en el cervell.

Moltes d'aquestes substàncies són les responsables de moltes malalties o almenys contribueixen a empitjorar la nostra salut. Si volem mantenir la nostra salut hem d'aconseguir primer reduir el consum de proteïna animal i augmentar la vegetal. Si aconseguim com a mínim el 50% d'animal i el 50% de vegetal aconseguim mantenir un bon estat de salut. Ja que quan mengem un excés de proteïna animal nostre cos s'acidifica i amb la proteïna vegetal ens alcalinitzem. Pel que aconseguim recuperar un estat d'equilibri i energia vital evitant desajustos i malalties.

Ja que estem en temps de crisi farem una altra reflexió important per a la salut de les nostres butxaques.

Us heu parat a pensar quant val un kg de proteïna animal?

1 kg de formatge 15,7 € / Kg (secs, semi, curats, cabra, crema, frescos...)

1 Kg d'embotit 23,76 € / kg (fumats, cuits, salats, ibèrics...)

1 Kg de peix o marisc 23,85 € (blau, blanc, calamar, sèpia, gambes...)

1 kg de carn 20,36 € / kg (pollastre, xai, conill, vedella, porc)

1 kg d'ous 3,94 € / kg (ous xl, l, m)

MITJA PROTEÏNA ANIMAL = 17,52 € / kg

 
Quant val el preu de la proteïna vegetal?

NO ECOLÒGICA

Llegums 2,45 € / kg (seques i cuites)

Arròs 2,75 € / kg (rodó, llarg, basmati, bomba...)

Pasta alimentària 3,29 € / kg (fideus, vegetal, fresca, ou, farcida, especials...)

Fruits secs i llavors 9,7 € / kg (crus, salats, torrats...)

MITJA PROTEÏNA VEGETAL ECO = 4,54 € / kg

 

ECOLÒGICA

Llegums 4,89 € / kg (seques i cuites)

Arròs 6,7 € / kg (rodó, llarg, basmati, bomba...)

Pasta alimentària 8,2 € / kg (fideus, vegetal, fresca, ou, farcida, especials...)

Cereals especials 6,23 € / kg (quinoa, amarant, mill...)

Fruits secs i llavors 20,2 € / kg (crus, salats, torrats...)

MITJA PROTEÏNA VEGETAL ECO = 9,2 € / kg

 

Com podeu comprovar surt més car el menjar eco que la normal però si comparem el cost de la vegetal amb l'animal no eco. Surt a compte reduir la proteïna animal; que és molt cara i nociva si es menja en excés, i afegir proteïna vegetal eco que és de millor qualitat (amb més vitamines i minerals, lliure de transgènics, sense pesticides, hormones etc...) que la normal. Estalviant-te gairebé la meitat del preu. D'aquesta manera també estarem cuidant la salut de les nostres butxaques.

BIBLIOGRAFIA:

Per fer el càlcul s'han agafat els preus de la botiga en línia de http://www.caprabo.es/web/es/caprabo_casa_comprar.html data 10/10/11

http://www.dieticasa.com data 10/10/11

S'han tingut en compte la mateixa quantitat d'aliments i s'han agafat tant aliments cars com pot ser ibèrics com molt barats.

http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/2004/04/16/98716.php

http://www.ine.es/revistas/cifraine/0504.pdf

http://bvs.sld.cu/revistas/ibi/vol23_4_04/ibi11404.htm


Back to top
Las cookies facilitan la prestación de nuestros servicios. Al utilizar nuestros servicios, usted acepta que utilizamos cookies.