Efectes a curt i llarg termini per a la salut, la vulnerabilitat dels nens pel seu comportament i composició corporal, el greuge dels nens que viuen en medis rurals,  la mala praxi d'alguns agricultors i per la falta d'evidència científica per assegurar la salut quan hi ha combinació de diferents plaguicides. Són les meves raons de pes per...

Des  de fa uns anys, el consum anual d'aliments orgànics va en augment a causa de la preocupació de les persones per preservar la salut, trobar aliments amb més sabor i en part per la desconfiança de la gent cap a la indústria alimentària pels seus escàndols alimentaris d'aquests últims anys i pels enganys publicitaris en els etiquetats i anuncis. A Europa els països que consumeixen més aliments orgànics són Alemanya, Dinamarca, Suïssa, Suècia. Quantitativament Alemanya és el mercat més gran i amb el major nombre de consumidors de productes orgànics d'Europa, però en països nòrdics, el nombre de consumidors percentualment és més alt.

Gràcies a aquesta tendència ja s'estan incorporant a les grans cadenes de supermercats (pel que és més fàcil trobar-los) o restaurants o cafeteries d'hospitals o empreses, algunes línies aèries i escoles (aquí encara queda feina).

Però avui anem parlar dels pesticides, plaguicides, herbicides... com afecten la salut dels nostres  fills i per què les embarassades, lactants, nadons, nens i adolescents haurien de consumir el màxim nombre de productes orgànics possibles segons la seva situació econòmica. I encara que no pugui ser molts, en les meves xerrades m'agrada dir això: "Per poc que sigui, això que se'n porta el teu fill".

Totes les persones estem exposats als agroquimics (pesticides, insecticides, plaguicides, fertilitzants...) a través de l'aire, la boca, la pell i els ulls. Per això diàriament estem exposats a un còctel de substàncies químiques provinents del consum d'aliments i del medi ambient. Centres de control i prevenció de malalties han trobat que en el cos humà hi ha rastres de 29 pesticides diferents. Però si parlem de nens la cosa s'agreuja ja que els nens estan més exposats per ser més vulnerables pel seu comportament i per l'estructura del seu cos. Alguns exemples d'aquests comportaments serien:

  1. - Els nens sobretot els més petits juguen a terra, es porten coses a la boca per reconèixer-les i se senten atrets per recipients amb colors cridaners.
  2. - No estan preparats per detectar riscos ja que el seu judici encara no s'ha desenvolupat completament.
  3. - Els més petits no saben llegir les etiquetes de perill pel que tenen més risc d'un consum de substàncies tòxiques per accident (ambientadors, detergents, productes per a les plantes...)

I l'altra raó de pes és que un nen degut a la seva composició corporal, es veurà més afectat per aquests agroquímics que no un adult. T'explico el per què:

  1. - El seu cos és més petit i està en ple creixement.
  2. - Els nens tenen la capacitat d'absorbir més substàncies tòxiques que els adults ja que:
  3. - Respiren més aire que els adults i en conseqüència estan més en contacte amb la pols, fums dels cotxes, tòxics, gotes de polvoritzadors...
  4. - Proporcionalment al seu cos necessita menjar i beure més quantitat que d'un adult. Per tant, si no son, ecològics i l'aigua és embotellada o filtrada tenen més possibilitats d'intoxicar lentament.
  5. - Tenen més quantitat de pell (per unitat de massa corporal) és més porosa i delicada, que la d'un adult. Pel que absorbiran més toxines amb el contacte de sabons, cremes contacte amb la terra, aigua i aire.
  6. - El seu cos té una menor capacitat de depuració i eliminació de toxines ja que òrgans de depuració com fetge, ronyons, pulmons, intestins, pell estan en desenvolupament.

A aquestes dues grans causes de comportament i composició corporal se li suma el risc extra que tenen els nens que viuen al camp o van a escoles rurals, ja que juguen en ambients més contaminats per aquest tipus de tòxics (tot i que sempre és millor opció que la ciutat) o per participen de les tasques del camp. Ells tenen més possibilitats d'entrar en contacte amb pesticides  a través de:  el vent que remou els agroquímics que porten les plantes sulfatades, quan entren en hivernacles que han estat polvoritzats, quan es reciclen o es renta recipients de plaguicides o si els adolescents ajuden en les tasques pròpies de fumigar...

La majoria dels nostres fills no corre aquest últim risc de manipular aquest tipus de substàncies però sí estan exposats a través dels aliments, l'aigua i l'aire. Aquest fet de no patir el rics del medi rural, fa  que els residus de pesticides es consideren, en general, per sota dels límits de tolerància de l'EPA i que de vegades es fa servir com a "prova" que els riscos a la salut són mínims. Però la investigació que es fa servir per fixar aquestes toleràncies és limitada. Però ja en parlarem més endavant.

Com pots veure aquests 3 motius són importants com per què el teu fill mengi productes orgànics. Però si encara no estàs convençut/da t'exposo els efectes d'aquesta exposició que poden ser molt greus:

Els efectes immediats serien:

  • Mal de cap i mareig
  • Irritació als ulls, ceguesa
  • Dificultat de concentració
  • Hemorràgia nasal
  • Reaccions al·lèrgiques
  • Nàusees i vòmits
  • Altres símptomes inclouen problemes de la pell (erupció cutània o irritació, dermatitis, cremades)
  • Dificultat respiratòria.

 

Els efectes a llarg termini serien:

  • Trastorns reproductius
  • Problemes respiratoris (dificultat respiratòria, emfisema, asma)
  • Trastorns nerviosos / neurològics (paràlisi, tremolor, alteració del comportament, dany cerebral, dèficit d'atenció, coeficient intel·lectual més baix)
  • Càncer (sobretot ovaris, pròstata entre d'altres)
  • Condicions anormals de la sang
  • Cirrosi del fetge
  • Insuficiència renal

 

Després de llegir aquestes línies, jo et recomano que si el teu fill o tu (sobretot si vols tenir fills o estàs embarassada) patiu alguna d'aquestes malalties o símptomes seria molt convenient començar a consumir productes ecològics sobretot sota l'assessorament d'un dietista o nutricionista. 

Malauradament son més cars, però estaràs invertint en salut i a la llarga no gastaràs tant en medicaments, suplements naturals, metges i terapeutes alternatius.

I pels més indecisos o desconfiats et comento altres causes perquè facis el  salt a l'alimentació natural, ecològica i conscient.

A nivell internacional hi ha una sèrie d'organismes oficials com l'USDA, EPA, EFSA ... que s'encarreguen d'analitzar els riscos, la quantitats màximes permeses d'agroquímics (LMR) realitzen controls, auditories, creació de noves lleis com Llei de Protecció de la Qualitat dels Aliments... perquè no siguin sobrepassats o no es facin servir substàncies no permeses. Els riscos que analitzen poden variar des de molt baix fins molt alt, depenent del tipus d'aliment analitzat i el país on es produeix. Gràcies a aquests organismes entre d'altres i les bones pràctiques dels agricultors, la presència de pesticides ha anat disminuint des del 1996. I afortunadament, els nivells d'exposició humana a aquests productes químics estan sota control. Normalment està bastant per sota de la dosi admissible d'ingestió diària i dels límits reglamentaris establerts pels comitès internacionals. Així l'EPA pot assegurar que els nivells de pesticides en els aliments siguin segurs per als nens i nadons. Però malauradament encara es troben alguns casos d'usos inadequats de productes químics agrícoles, i de vegades en les anàlisis de productes alimentaris es detecten residus de plaguicides no permesos. Pel que és una causa més a tenir en compte per consumir aliments vio.

Una altra causa és que normalment s'analitzen de forma individual els efectes negatius per a la salut per a cada un dels pesticides, quan en alguns anàlisis, una tercera part dels productes agrícoles contenen un conjunt de residus de dos o més pesticides. I Els efectes d'aquestes barreges  no es coneixen ni s'han avaluat.

Us vull comentar que l'USDA mesurar els residus de pesticides després que l'aliment ha estat rentat en aigua corrent freda i se li ha tret la closca o escorça no comestible. Pel que és una mostra, que no és suficient amb el rentat de fruites i verdures per eliminar-los, encara que si per reduir-los en el cas de no ser ecològics. En un altre post us parlaré de mesures culinàries per reduir tòxics en els aliments.

Els productes agrícoles orgànics es troben en les categories de risc baix o molt baix, però també cal dir que en molts casos hi ha aliments de gran qualitat i produïts de forma segura que encara que no tinguin el segell d'ecològics, també presenten riscos tan baixos com els orgànics. La diferència és que el segell dels eco ens dóna la seguretat que han complert els controls, auditories, lleis... i els altres, a no ser que portin algun segell similar no podem saber aquest tipus d'informació, tret que coneguis a agricultor en persona.

Segons un estudi realitzat a la revista Environmental Health Perspectives va descobrir que les persones que menjaven sovint o sempre productes orgànics tenien 50% menys de pesticides en (van  estudiar OP) que els menjaven poques vegades o mai. I els que de vegades consumien productes orgànics tenien nivells més baixos fins a un 35%.

A més un altre estudi va descobrir que les persones que van menjar productes orgànics a menys 3 vegades al dia tenien menys risc de patir un accident cerebrovascular, hipertensió i la mort a causa d'una malaltia cardiovascular.

Per tot l'exposat: efectes a curt i llarg termini per a la salut, la vulnerabilitat dels nens pel seu comportament i composició corporal, pel greuge dels nens que viuen en medis rurals, per la mala praxi d'alguns agricultors i per la falta d'evidència científica per assegurar la salut quan hi ha combinació de diferents plaguicides. Concloc que és important que embarassades, nadons, nens i adolescents; entre altres casos d'adults i ancians malalts, consumeixin el màxim d'aliments ecològics que es puguin permetre.


Colaboraciones con:

colaboradors 2019

 
 
 

Subscriu-te! Informació útil i de qualitat!

Uneix-te i gaudeix GRATIS, d'articles sobre nutrició natural per la fertilitat, embaràs, lactancia, nadó, infantil, adolescent i esport. No et molestarem i t'encantarà.

captcha  

Back to top