Nutrició i pediatría

El 40% de la població té problemes per dormir ja sigui per tenir una mala qualitat de la son o bé per dormir en quantitat insuficient o en excés. Dormir bé té molts beneficis i per contra molts problemes de salut. A través d'una bona nutrició podràs dormir millor. Vols saber com?


 

La pandèmia del Covid-19 ha causat molts problemes en molts camps i una dada que ha captat la meva atenció, és que un 40% aproximadament de la població adulta té problemes de son (4). Això em ha fet pensar que: si els adults es veuen afectats, els nens també els podríem estar. Per això m’he animat a investigar i escriure aquest post en el que parlo de la son, la nutrició i la salut.

Per si no ho sabies, la son reparadora i de qualitat té molts beneficis per a la salut, ja que serveix per restaurar el sistema inmunològic i el sistema endocrí, així com recuperar el sistema nerviós i el cost metabòlic que suposa estar despert durant el dia. També és molt important pel correcte aprenentatge, la memòria i el correcte funcionament de les neurones cerebrals, per lo que dormir bé, millora tant el rendiment acadèmic com a esportiu. Així doncs, val la pena prestar més importància a com dormen tots els membres de la família (5,17).

Com veus, dormir bé és molt important i per això els Dietistes-nutricionites, fem servir la crono-nutrició per valorar els problemes de pes o de salut que es relacionen amb la son, amb els problemes derivats de la urbanització i la mala nutrició (7 , 9). Perquè si la son que tenim no és de qualitat o bé en quantitat adequada; d'unes 7-8 hores, és quan poden començar aparèixer problemes com:

  • Major risc de patir diabetis tipus 2 (1).
  • Pujada de pes per dormir menys i menjar més, tenir més desitjos o comportaments obesogènics en els adolescents (2,3,15).
  • Major inflamació corporal associada a dormir molt o tenir un somni alterat. (10)
  • Patir la síndrome metabòlica (pressió, colesterol i sucre alt) en homes que dormen poc i en dones tant per dormir poc com a molt. (11)

 

Com pots veure, el dormir bé és tan important com mantenir-se actiu o menjar equilibradament, ja que optimitza el benestar dels joves tant a nivell mental com físic. (6) I ara que surt el tema de nutrició pel medi, cal destacar que a través de la nutrició, les persones poden millorar el seu somni, tot i que s'ha de fer des d'una perspectiva multifactorial per obtenir millors resultats.

L'evidència científica actual, suggereix que hi ha un vincle entre els micronutrients en la dieta, els circulants en sang i el somni (12). Per exemple: la deficiència de vitamina D (que hi ha molta gent que la té) s'associa amb un major risc de trastorns de la son (18). O com el magnesi a la llarga, pot reduir la somnolència diürna en les dones (8) o com les dietes altes en carbohidrats i els aliments que contenen triptòfan, alt índex glucèmic (esportistes), algunes fruites, la melatonina, i fitonutrients, es vinculen amb millors resultats de la son (5,13,16). Sobre el son infantil i la maduració de la son se sap poc, però sembla ser beneficiós: nucleòtids o el triptòfan i els àcids grassos omega 3 que moltes vegades estan presents en les fórmules de llet infantils, ja que ajuden a madurar el sistema nerviós central, l'activitat cerebral i per tant la gestió de la son (14). 

Però això no vol dir que ara et inflis a menjar aquests aliments sense supervisió, ja que de forma descontrolada poden tenir altres conseqüències. Perquè a vegades, els aliments o nutrients que van bé per a unes malalties o persones, no ho són per a altres. Per això les dietes han de ser personalitzades i adaptades pel que fa a quantitats segons edat i activitat física així com ajustar correctament els horaris d'ingestes. I sense oblidar que cal reduir les exposicions a llums artificials intenses, pantalles o qualsevol altra activitat o cosa que ens activin mentalment i no propiciï el son.

Si tens sentit identificat / a i necessito la meva ajuda o voleu mantenir-lo informat en temes de nutrició i salut em pots trobar a Instagram o 609 56 66 36 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Quin és el millor mètode per introduir els aliments als nadons? Aquesta és una pregunta, que molts pares es qüestionen quan s’aproximen els 5 mesos d’edat del seu fill. Llavors comencen a mirar per internet i parlar amb altres pares o professionals de la salut i acaben saturats de tanta informació i opinions diferents. Amb aquest post, la meva intenció és informar i tranquil.litzar a tots els pares que es troben en aquest moment vital de la vida del seu fill.

Estem a la tardor, l’escola i  les extraescolars han començat i amb elles, la ingesta de làctics, sucs, batuts, barretes, fruita seca, begudes isotòniques, llaminadures, brioxeria... Tots aquests aliments tenen quelcom en comú, que contenen nutrients com: la lactosa, la fructosa, el sorbitol... que són substàncies poden generar mals de panxa en nens sensibles o intolerants, ja que estan presents en el mateix aliment sigui de forma natural o afegida com d’additiu alimentari.

Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López

És una forma alternativa, natural i amb sentit comú d’alimentar al nostre fill, quan no volem fer: Ni exclusivament el mètode convencional d’introduir els sòlids assessorat per pediatres e infermeres, ni tampoc el mètode de moda Baby led weaning, que el procés d’introducció dels aliments és dirigit pel nadó. Ja que els dos tenen punts conflictius que ens fan dubtar.

8 passos per cuinar tuppers sans.

El confinament i el distanciament social i la prevenció vers la covid, ens ha fet canviar una mica la nostra forma de pensar i viure en molts aspectes. Un d’ells, és el fet de quedar a fer més activitats a la natura o aire lliure o la necessitat de dinar a la feina per estalviar entre d’altres. Això fa que l’ús del tupper augmenti i el mal de cap per cuinar i pensar en combinacions que siguin sanes, equilibrades segures i pràctiques per menjar fora de casa. Per això en el post d’avui, us explico els passos a seguir per cuinar un tupper que compleixin amb tot això:

  • Tenir un menú equilibrat penjat a la nevera per saber cada dia que et toca menjar i no perdre el temps en pensar que cuines per no repetir, que sigui sa, apte per tots...
  • Decidir si vols un primer i segon plat o bé un plat únic que normalment és la elecció estrella perquè no en bruts tant ni vas tan carregat.
  • Conèixer el mètode “El plat de Harvard” per fer el tupper equilibrat:
  • ¼ del tupper de hidrat de carboni: patata, moniato, pasta, pa, fajites, creepes, massa empanadilles o pasta de full, arròs o qualsevol altre cereal (quinoa, blat de moro, fajol, espelta, cuscús...)
  • ¼ del tupper amb proteïna sigui d’origen animal o vegetal (carn, peix, ous, làctic, tofu, heura, seitan, tempeh...)
  • ½ plat de verdura o hortalisses sigui en forma crua com amanida o crudités de verdura o bé cuita.
  • Si menges llegums com és mig proteïna, mig hidrat, llavors la proporció seria ½ plat de verdura i ½ plat de llegums. Pots afegir algun tallet de proteïna com algun dauet de formatge o una mica d’ou o tonyina... però no afegir un tall sencer de carn.
  • Perque sigui sa, cal triar aliments naturals o ingredients amb el mínim de processament possible. Per evitar menjar un excés de sal, sucres i greixos dolents que hi ha ocult en els aliments sobretot els ultra processats. També cal mirar que siguin de proximitat, temporada i a poder ser ecològics o de pagesos i ramaders de confiança encara que no tinguin el segell bio.
  • La tria d’aliments, dependrà del temps que el tupper estarà fora de la nevera i de la sensibilitat que tinguin a espatllar-se. Per tant si pots conservar en fred, et permetrà afegir ingredients més sensibles a què s’espatllin com ou, peix, carn... i si passes el dia fora, caldrà triar ingredients més secs o deshidratats o que no siguin tan sensibles com fruits secs, fruita deshidratada, fruita, llaunes de tonyina, verdura, pa...
  • Triar un sistema de cocció saludable com: cru, escaldat, vapor, bullit, planxa, papillot, saltejat amb poc greix, forn a baixes temperatures...
  • Manipular i conservar bé el tupper abans de sortir de casa, per aconseguir que la càrrega microbiològica que porten els aliments sigui nul·la o la mínima per evitar mals de panxa, vòmits, diarrees... Seguint mesures d’higiene alimentària bàsiques com: rentat de mans, cuinar aliments en l’interior a més de 65ºC, descongelar dins de la nevera, un cop cuinat refredar ràpidament i guardar a la nevera en menys de 2 hores...
  • Utilitzar estris reciclables i sostenibles per transportar i menjar.

 

A continuació et deixo algunes idees diferents: Hamburgueses, croquetes o sushi vegetarià, amanides completes de llegums, pasta o cereals, crepes o “fajitas” farcides amb amanida i pollastres/tonyina/formatge..., hummus o paté vegetal amb crudités o palitos de verdures en cru per xucar, un entrepà complert ex. Escalivada amb hummus i anxoves.

Si en vols més idees o consells pots seguir-me al instagram d'Olga Brunner

Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López

Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 6 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.

Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López

Efectes a curt i llarg termini per a la salut, la vulnerabilitat dels nens pel seu comportament i composició corporal, el greuge dels nens que viuen en medis rurals,  la mala praxi d'alguns agricultors i per la falta d'evidència científica per assegurar la salut quan hi ha combinació de diferents plaguicides. Són les meves raons de pes per...

Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.

Este post te va a servir para tomar conciencia de que los niños consumen mucho azúcar, que hay muchos alimentos con azúcar oculto, que no siempre las versiones eco o sin azúcar son una buena alternativa y que existen unas cantidades de azúcar máximas a consumir al día que no se deberían pasar. ¡Entre muchas otras cosas interesantes!

Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López

Molta gent, quan sent la paraula dietista, el primer que pensa és en baixar de pes. I és cert, però una dietista et pot ajudar molt més:

Millora d'analítiques, reeducació alimentària, reorganització d'horaris, gestió del teu temps, augment en el rendiment esportiu, programació d'un embaràs, ajudar aprender a menjar i beure, depuracions, alimentació específica segons malalties, vegeterianisme...

Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 6 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.

Xerrada per aprende com introduir els sòlids al teu fill de 6 mesos. A partir del Mètode Qisana. Dissenyat de forma equilibrada entre: les últimes novetats pediàtrique, les tendències més naturals: Mètode Baby led weaning i la filosofia de Qisana (eco, natural, de temporada, km0…) Sota la supervisió d'una dietista amb titulació oficial.  GRATIS

Subscriu-te! Informació útil i de qualitat!

Uneix-te i gaudeix GRATIS, d'articles sobre nutrició natural per la fertilitat, embaràs, lactancia, nadó, infantil, adolescent i esport. No et molestarem i t'encantarà.

captcha  

Back to top
Ens agradaria col.locar cookies en el seu dispositiu per poder millorar la seva experiencia en la nostra web.

 

foto pop up

Subscriu-te! informació útil i de qualitat.

Uneix-te i gaudeix GRATIS, articles amb consells nutricional molt útils sobre: fertilitat, embaràs, lactancia, nadó, infantil, adolescent i esport.
No et molestarem i t'encantarà!