Estem a la tardor, l’escola i  les extraescolars han començat i amb elles, la ingesta de làctics, sucs, batuts, barretes, fruita seca, begudes isotòniques, llaminadures, brioxeria... Tots aquests aliments tenen quelcom en comú, que contenen nutrients com: la lactosa, la fructosa, el sorbitol... que són substàncies poden generar mals de panxa en nens sensibles o intolerants, ja que estan presents en el mateix aliment sigui de forma natural o afegida com d’additiu alimentari.

 

La lactosa és una molècula formada per dos altres: una de glucosa i una altre de galactosa. Perquè es pugui dividir en les dues i assimilar-les correctament, cal la presencia d’uns enzims intestinals anomenats lactasa, que els intolerants a la lactosa o no en tenen o els hi falta quantitat. Poca gent neix intolerant; al contrari, molta gent s’hi torna a mesura que fa anys. A no ser, que siguis africà, asiàtic, brasiler... que llavors genèticament la predisposició a la intolerància és més alta. Per això un nen petit la tolerarà millor que no pas un adolescent o un adult. La lactosa, es troba en tots els derivats de la llet (nata, mantega, iogurts, postres làctics, gelats de crema i formatges) però també en productes processats que s’han fabricat a partir dels anteriors com els gelats, flams, mousse, pastes de full, brioxeria... o a partir de lactosa afegida directament com additiu alimentari, ja que s’utilitza com conservant alimentari, per exemple: l’embotit.

Tant a l’estiu com en període escolar solen aparèixer misteriosos mals de panxa i una possible explicació seria que en aquests períodes, es menja més quantitat de lactosa. El cos, està acostumat a fabricar un nombre concret d’enzims que podrien ser insuficients, si el cos no s’ajusta a la demanada. E impossibilita la correcta digestió d’aquest excés de lactosa, ocasionant que aquesta viatgi cap a l’intestí gruixut sense dividir-se i aquí la flora bacteriana la fermenti generant gas i al mateix temps: punxades, inflors de panxa o inclús diarrea o femtes més toves i àcides posant el cul del vostre fill més vermell.

Amb la fructosa passa alguna cosa semblant. En aquest cas la sacarosa és la molècula principal que es divideix en glucosa i fructosa. I la fructosa si no s'absorbeix correctament, en el còlon també es genera gas que ocasiona les mateixes molèsties que la lactosa. La fructosa es troba de forma general a la fruita (natural, congelada, enllaunada, seca), mel, sucs, batuts, salses, brioixeria i pastisseria ... La probabilitat de ser intolerant a la fructosa és 40-60% aproximadament i la majoria de la gent no ho sap. Per tant també pot ser part del problema dels mals de panxa.

Si al llegir aquest post, et sents identificat/ada et recomano que en funció de la gravetat i duració dels mals de panxa, parlis amb el teu pediatre per fer una possible proba diagnòstica. Però si decideixes reduir quantitat de lactosa o fructosa pel teu compte a veure què passa, llavors et recomano que parlis amb un nutricionista (sigui jo o una altre) ja que eliminar aliments sense posar alternatives sanes i adequades poden afectar el seu creixement, pes o a la quantitat d’energia que tinguin, tres factors molt importants tant per la salut i rendiment escolar i esportiu.

Si necessites la meva ajuda em pots seguir al instagram olgabrunner o contactar amb mi en el 609 56 66 36.


Subscriu-te! Informació útil i de qualitat!

Uneix-te i gaudeix GRATIS, d'articles sobre nutrició natural per la fertilitat, embaràs, lactancia, nadó, infantil, adolescent i esport. No et molestarem i t'encantarà.

captcha  

Back to top