És una forma alternativa, natural i amb sentit comú d’alimentar al nostre fill, quan no volem fer: Ni exclusivament el mètode convencional d’introduir els sòlids assessorat per pediatres e infermeres, ni tampoc el mètode de moda Baby led weaning, que el procés d’introducció dels aliments és dirigit pel nadó. Ja que els dos tenen punts conflictius que ens fan dubtar.

 

El convencional no sol agradar perquè:

  • Cada pediatre e infermera, del país que sigui, diu la seva. No hi han unes premises molt clares en molts aspectes:
    • S’introdueix primer la fruita, els cereals o la verdura? Cada país fa diferent.
    • Poques alternatives o pautes per pares amb filosofies de vida semi o vegetarianes.
    • Protocols d’actuació diferents, respecte a les últimes tendències en la introducció del gluten per detectar la celiaquia o suplementació en vit. D...
    • No tots contemplen la individualitat de cada nen (autoaprenentatge, autoregulació, ritme de dentició...) respecte a les recomanacions nutricionals.
  • Avancen la introducció d’aliments als 4 o 6 mesos, segons ESPGHAN, en lloc dels 6 mesos, per adaptar-la a la vida de les mares treballadores. O per evitar fer molts de canvis nutricionals de cop als 6 mesos. S’ha de reconèixer, que ha un augment de les necessitats nutricionals, però la llet materna o de fórmula continua sent, el principal aliment fins l’any de vida. I complementària  a la resta d’aliments, fins els 2 anys o fins que la mare i el nen ho desitgin? Per tant quina pressa hi ha? Per què avançar-la? Ni ells mateixos es posen d’acord.
  • Per sort, la gran majoria (més de 12 entitats oficials nacionals e internacionals), coincideixen, que la llet materna és el millor aliment de forma exclusiva com a mínim fins als 6 mesos (Organització Mundial de la Salut, l’Acadèmia Americana de Pediatria, Associació Espanyola de Pediatria...)

I el mètode més natural, genera dubtes perquè:

Està molt enfocat a mares que no treballen i sobretot que fan pit a demanda. (Això no significa que els alimentats de fórmula no ho puguin fer)

Per la gran por, a l’enuegament. Tot hi que assegurin que si es segueixen unes sèrie de normes no passa res. Que funcioni a molts de nens, no és garantia, que poden assegurar que sigui a tots igual.

Per evitar donar explicacions contínues a pediatres i familiars, sobre en què consisteix el mètode i discutir pros i contres que et fan dubtar.

No voler complicar la vida als avis o cuidadors, que suficientment ens ajuden a la criança dels fills.

No és un mètode apte per nens prematurs o amb certes malalties.

No és un mètode indicat per introduir els sòlids de 4 a 6 mesos ja que encara no estan preparats físicament.

Alguns llibres editats, contenen algunes contraindicació nutricionals ex. recomanen ús de palets de formatge curat, perquè són fàcils d’agafar. Però contenen massa sal pels més petits.

 

Així doncs, com no hi han unes normes estàndar sobre la introducció de cada aliment del quan/què/com/quant donar-lo. Amb orientacions contradictòries o amb diferències de temporalització, sobre la introducció d’aliments problemàtics com el gluten, soja, peix blau, llet de vaca... I sense cap indicació sobre alternatives alimentaries als aliments convencionals, sobretot promoguts per la indústria alimentària.  Pot ser interessant aplicar el sentit comú i fer: un mixte d’ambdues. Ens quedem amb el millor de cada mètode i l’adaptem, al nostre fill i a les necessitats familiars.

I amb què ens quedem de cada mètode?  Subscriu-te i seràs el primer a rebre la notícia.

 

Llista de 12 organismes nacionals e internacionals oficials que aconsellen llet exclusiva fins els 6 mesos.

    • OMS Organització mundial de la salut.
    • Associació Pediàtrica Internacional,
    • Associació Pediàtrica Espanyola
    • Associació Pediàtrica Espanyola d’Atenció primària.
    • Unió de Societats i associacions europees en pediatria.
    • Federació de Societats Europees de Nutrició
    • Assamblea Mundial de la Salut.
    • Associació Europea de Medicina Perinatal.
    • Red International d’alimentació infantil europea
    • Federació Europea d’associacions en infermeria
    • Consell internacional d’infermeria
    • Comissió Europea.

All Nutrició i nadons Aprèn a beure Nutrició i família Aprèn a menjar Recetas saludables Esmorzars i berenars saludables
Esmorzars sans

Esmorzars sans

Esmorzars i berenars saludables
Per començar bé el dia i plé d'energía, cal un esmorzar amb aquests grups d'aliments, separats o combinats
"Xuxes" naturals

"Xuxes" naturals

Recetas saludables
LLaminadures amb agar-agar. Una alternativa saludable, a les llaminadures clàssiques d'aniversari.

Brou desgreixat

Aprèn a beure
¿Cuánto azúcar puede comer un niño?

¿Cuánto azúcar puede comer un niño?

Nutrició i família
Este post te va a servir para tomar conciencia de que los niños consumen mucho azúcar, que hay muchos alimentos con azúcar oculto, que no siempre las versiones eco o sin azúcar son una buena alternativa y que existen unas cantidades de azúcar máximas a consumir al día que no se deberían pasar. ¡Entre muchas otras cosas interesantes!
Potencia el creixement del teu fill, menjant algues

Potencia el creixement del teu fill, menjant algues

Aprèn a menjar
Abans de dir ecccsss !!!! Sigues positiva, llegeix aquest article i dóna'ls hi una oportunitat. Les algues són les verdures del mar, i com a tals, la seva aportació calòrica és molt baixa, però amb un valor nutricional molt alt. Per això és un aliment essencial en la nostra cuina.
Crema depurativa

Crema depurativa

Recetas saludables
Puré depuratiu i remineralitzant, ideal en dietes depuratives o en malalties com l'osteoporosi, l'anèmia, el raquitisme... Al ser ric en fibra també és molt aconsellable quan es pateix restrenyiment.
Per què els nens han de menjar ecològic.

Per què els nens han de menjar ecològic.

Nutrició i família
Efectes a curt i llarg termini per a la salut, la vulnerabilitat dels nens pel seu comportament i composició corporal, el greuge dels nens que viuen en medis rurals,  la mala praxi d'alguns agricultors i per la falta d'evidència científica per assegurar la salut quan hi ha combinació de diferents plaguicides. Són les meves raons de pes per...
Rollitos de diferentes sabores

Rollitos de diferentes sabores

Esmorzars i berenars saludables
No todos los tupper se tienen que comer con cubiertos. Este es un ejemplo muy sencillo apto para toda la familia. Averigua de qué están rellenos.
Crema de calabaza

Crema de calabaza

Recetas saludables
Plat de consistència cremosa i dolça, ideal per quan es té apetent per aliments dolços i làctics cremosos com els postres de cullera. 237 kcal/100g de crema. 
El dia de la fruita a l'escola

El dia de la fruita a l'escola

Nutrició i família
Totes les escoles haurien de tenir el dia de la fruita. És una iniciativa fantàstica per fomantar-ne el consum, agafar bons hàbits alimentaris i per ajudar a evitar el 30% de sobrepés i obesitat infantil existent a Espanya.

Aigua d'arrós

Aprèn a beure
Menú equilibrat i divertit

Menú equilibrat i divertit

Nutrició i família
Menú equilibrat i divertit pensat per tota la família durant el confinament a causa al covid-19.
Tostada integral de aguacate y levadura de cerveza

Tostada integral de aguacate y levadura de cerveza

Esmorzars i berenars saludables
Tentempié de 175 kcal ideal para las embarazadas por ser muy rico en ácido fólico.
Desayuno de palomitas

Desayuno de palomitas

Recetas saludables

"LLets" vegetals

Aprèn a beure
Tallarines de calabacín

Tallarines de calabacín

Recetas saludables
El carabassó una hortalissa de gust bastant neutre ideal per començar a provar verdures. En forma de tallarines és més divertit!  
Yogurt de cabra con higos y sirope de arce

Yogurt de cabra con higos y sirope de arce

Esmorzars i berenars saludables
Receta muy rica en calcio ideal para niños, embarazadas, deportistas...
Pastel de frutas y agar

Pastel de frutas y agar

Recetas saludables
 
Galetes crues sense farina

Galetes crues sense farina

Recetas saludables
Brócoli con salsa de manzana

Brócoli con salsa de manzana

Recetas saludables
El brècol té moltes propietats a més de tenir un gust molt fi. Ideal per iniciar-te en el món de les cols. Amb salsa de poma, no tens la sensació d'estar menjant verdura.

Brous cassolans

Aprèn a beure
Potito rico en hierro

Potito rico en hierro

Recetas saludables
Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito frío de canónigos y melón

Potito frío de canónigos y melón

Recetas saludables
Aprendiendo a comer es un capítulo que presenta recetas para bebés de 10 a 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Tostada integral de aguacate y sésamo

Tostada integral de aguacate y sésamo

Esmorzars i berenars saludables
Delicioso tentempié de 190 kcal ideal para desayunar, media mañana o merendar.
Potito con plátano, castañas y avellanas

Potito con plátano, castañas y avellanas

Recetas saludables
Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 6 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito laxante suave

Potito laxante suave

Recetas saludables
Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 6 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito de guisantes, manzana y aguacate

Potito de guisantes, manzana y aguacate

Recetas saludables
Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito de salmón, colynabo y calabacín

Potito de salmón, colynabo y calabacín

Recetas saludables
Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Galletas de coco y plátano

Galletas de coco y plátano

Esmorzars i berenars saludables
Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito de verduras energéticas

Potito de verduras energéticas

Recetas saludables
Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 6 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Nutrición preescolar

Nutrición preescolar

Nutrició i família
¿Qué conseguirás si le enseñas a comer desde los inicios?

Boles sorpresa molt atraients

Recetas saludables
Potito de remolacha con quesón y pasas

Potito de remolacha con quesón y pasas

Recetas saludables
Aprendiendo a comer es un capítulo que presenta recetas para bebés de 10 a 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito tropical de pavo, piña e hinojo

Potito tropical de pavo, piña e hinojo

Recetas saludables
Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Croquetas de mijo con cacahuete

Croquetas de mijo con cacahuete

Recetas saludables
Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Patatas de polenta y calabacín

Patatas de polenta y calabacín

Recetas saludables
Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito de cerezas, avena y chía

Potito de cerezas, avena y chía

Recetas saludables
Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito rico en calcio

Potito rico en calcio

Recetas saludables
Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito de brócoli y almendras

Potito de brócoli y almendras

Recetas saludables
Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito de lentejas y quinoa

Potito de lentejas y quinoa

Recetas saludables
Aprendiendo a comer es un capítulo que presenta recetas para bebés de 10 a 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito de color sorprendente

Potito de color sorprendente

Recetas saludables
Comiendo en familia. Un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito de cereal completo y fruta

Potito de cereal completo y fruta

Recetas saludables
Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 5 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Cremoso helado de plátano

Cremoso helado de plátano

Recetas saludables
Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Postre con textura de natillas

Postre con textura de natillas

Recetas saludables
Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López  
Com triar el mètode ideal, per introduir els aliments en els nadons?

Com triar el mètode ideal, per introduir els aliments en els nadons?

Nutrició i nadons
Trobaràs quins mètodes existeixen, que preguntes t'has de formular abans d'escollir un i exemples de possibles casos que s'adapten a un mètode o un altre. No facis el que tothom, informa't, questiónate, sigues crítica i finalment decideix.
Potito con leche materna

Potito con leche materna

Recetas saludables
Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 5 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potito con volumen

Potito con volumen

Recetas saludables
Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Postre con textura de gelatina

Postre con textura de gelatina

Recetas saludables
Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito refrescante de sabor ácido suave

Potito refrescante de sabor ácido suave

Recetas saludables
Comiendo en familia es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 12 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Potito para días muy fríos

Potito para días muy fríos

Recetas saludables
Experimentando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 7 a 9 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Potitos dulce natural

Potitos dulce natural

Recetas saludables
Conectando con la comida, es un capítulo que presenta recetas para bebés de 6 a 7 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López.
Mètode del plat per menjar sa

Mètode del plat per menjar sa

Nutrició i família
Mètode del plat de Harvard a l'española per aprendre a menjar més sa.
Por qué los niños sanos deben comer sin gluten?

Por qué los niños sanos deben comer sin gluten?

Nutrició i família
Piénsatelo dos veces, antes de quitar el gluten a tu hijo.
Postre con texturas de flan

Postre con texturas de flan

Recetas saludables
Nuevas texturas nuevas experiencias es un capítulo que presenta recetas para bebés a partir de los 18 meses. Esta y otras recetas junto a una guía muy práctica la puedes encontrar en www.potitosbio.es un libro escrito por Olga Brunner y fotografiado por Tamara López
Metode mixte entre el BLW i el convencional

Metode mixte entre el BLW i el convencional

Nutrició i nadons
És una forma alternativa, natural i amb sentit comú d’alimentar al nostre fill, quan no volem fer: Ni exclusivament el mètode convencional d’introduir els sòlids assessorat per pediatres e infermeres, ni tampoc el mètode de moda Baby led weaning, que el procés d’introducció dels aliments és dirigit pel nadó. Ja que els dos tenen punts conflictius que ens fan dubtar.

Necessitats d'aigua

Aprèn a beure
Aprende a concienciarte

Aprende a concienciarte

Nutrició i família
Potenciar les defenses i l’energia en dies de confinament.

Potenciar les defenses i l’energia en dies de confinament.

Aprèn a menjar
En aquest arttícle trobaràs les claus per poder potenciar les defenses i augmentar la energia des de casa.  
Com cuinar un tupper sa?

Com cuinar un tupper sa?

Nutrició i família
8 passos per cuinar tuppers sans. El confinament i el distanciament social i la prevenció vers la covid, ens ha fet canviar una mica la nostra forma de pensar i viure en molts aspectes. Un d’ells, és el fet de quedar a fer més activitats a la natura o aire lliure o la necessitat de dinar a la feina per estalviar entre d’altres. Això fa que l’ús del tupper augmenti i el mal de cap per cuinar i pensar en combinacions que siguin sanes, equilibrades segures i pràctiques per menjar fora de casa. Per això en el post d’avui, us explico els passos a seguir per cuinar un tupper que compleixin amb tot això: Tenir un menú equilibrat penjat a la nevera per saber cada dia que et toca menjar i no perdre el temps en pensar que cuines per no repetir, que sigui sa, apte per tots... Decidir si vols un primer i segon plat o bé un plat únic que normalment és la elecció estrella perquè no en bruts tant ni vas tan carregat. Conèixer el mètode “El plat de Harvard” per fer el tupper equilibrat: ¼ del tupper de hidrat de carboni: patata, moniato, pasta, pa, fajites, creepes, massa empanadilles o pasta de full, arròs o qualsevol altre cereal (quinoa, blat de moro, fajol, espelta, cuscús...) ¼ del tupper amb proteïna sigui d’origen animal o vegetal (carn, peix, ous, làctic, tofu, heura, seitan, tempeh...) ½ plat de verdura o hortalisses sigui en forma crua com amanida o crudités de verdura o bé cuita. Si menges llegums com és mig proteïna, mig hidrat, llavors la proporció seria ½ plat de verdura i ½ plat de llegums. Pots afegir algun tallet de proteïna com algun dauet de formatge o una mica d’ou o tonyina... però no afegir un tall sencer de carn. Perque sigui sa, cal triar aliments naturals o ingredients amb el mínim de processament possible. Per evitar menjar un excés de sal, sucres i greixos dolents que hi ha ocult en els aliments sobretot els ultra processats. També cal mirar que siguin de proximitat, temporada i a poder ser ecològics o de pagesos i ramaders de confiança encara que no tinguin el segell bio. La tria d’aliments, dependrà del temps que el tupper estarà fora de la nevera i de la sensibilitat que tinguin a espatllar-se. Per tant si pots conservar en fred, et permetrà afegir ingredients més sensibles a què s’espatllin com ou, peix, carn... i si passes el dia fora, caldrà triar ingredients més secs o deshidratats o que no siguin tan sensibles com fruits secs, fruita deshidratada, fruita, llaunes de tonyina, verdura, pa... Triar un sistema de cocció saludable com: cru, escaldat, vapor, bullit, planxa, papillot, saltejat amb poc greix, forn a baixes temperatures... Manipular i conservar bé el tupper abans de sortir de casa, per aconseguir que la càrrega microbiològica que porten els aliments sigui nul·la o la mínima per evitar mals de panxa, vòmits, diarrees... Seguint mesures d’higiene alimentària bàsiques com: rentat de mans, cuinar aliments en l’interior a més de 65ºC, descongelar dins de la nevera, un cop cuinat refredar ràpidament i guardar a la nevera en menys de 2 hores... Utilitzar estris reciclables i sostenibles per transportar i menjar.   A continuació et deixo algunes idees diferents: Hamburgueses, croquetes o sushi vegetarià, amanides completes de llegums, pasta o cereals, crepes o “fajitas” farcides amb amanida i pollastres/tonyina/formatge..., hummus o paté vegetal amb crudités o palitos de verdures en cru per xucar, un entrepà complert ex. Escalivada amb hummus i anxoves. Si en vols més idees o consells pots seguir-me al instagram d'Olga Brunner
Back to top